espressocafe.ro

marți, 3 noiembrie 2015

Fetelor, nu renuntati la scoala

Cand baiatul meu era in ultimul an de liceu, dirigintele a avut grija sa organizeze cateva sedinte serioase, in care profesorii sa poata discuta cu parintii si cu elevii despre ceea ce urma, adica despre bacalaureat, despre intrarea la facultate sau, dupa caz, despre angajari. Am ramas surprinsa vazand ca in clasa lui erau si cativa elevi care isi cunosteau lungul nasului si nu visau sa faca o facultate, constientii fiind ca le-ar fi greu sa o termine, ca nu au pregatirea necesara pentru un asemenea pas important. Unii se indreptau catre scoli postliceale, altii stiau deja care erau firmele la care urma sa se angajeze, iar restul isi pregateau deja dosarele pentru inscrierea la facultate. Pe la colturile clasei se zvonea ca una dintre ele, absenta intotdeauna de la aceste sedinte, se angajase deja si ca acesta era motivul pentru care nu mai trecea pe la scoala. Cineva chiar a spus la un moment dat ca fetele cauta de obicei angajari videochat atunci cand li se pare ca scoala nu le mai ofera nimic interesant, cand familiile sunt dezbinate sau cand isi doresc o viata mai usoara, bani multi castigati fara sa faca bataturi in palme. 

Sunt multe motivele pentru care fetele cauta angajari la videochat, insa mi se pare absurd sa renunti in ultima clipa la scoala, sa nu mai ai rabdarea de a merge inca o luna si de a da examenul de bacalaureat care sa iti asigure o diploma pentru mai tarziu. Nu stiu cum sunt regulile prin aceste firme, daca primesc fete fara liceu terminat, mai ales ca circula pe internet diverse zvonuri cum ca o fata angajata intr-un asemenea loc trebuie sa aiba o vasta cultura generala, sa poata vorbi limba engleza la nivel conversational, sa poata purta discutii pe diverse teme. Este adevarat ca o luna de liceu, ultima luna de liceu, nu poate transforma un om mediocru intr-unul stralucit, insa o diploma poate face diferenta atunci cand vine vorba despre o angajare. Stie toata lumea ca nu e destul sa te pricepi la reparat calculatoare, de exemplu. Nici o firma nu te va angaja, oricat ai fi de bun, daca nu ai un act care sa iti ateste pregatirea, daca nu poti dovedi ca ai facut o scoala sau un curs pentru a invata cum se repara un calculator. Acest lucru este valabil in mai toate domeniile de activitate si probabil va fi si in videochat candva, daca nu este deja.

Fete dragi, orice ati alege sa faceti in viitor, nu renuntati la scoala pentru nimic in lume. Oriunde veti merge in lume si orice veti face, faptul ca veti avea mai multe cunostinte generale decat altii va va ajuta sa fiti invingatoare, sa traiti mai bine, sa puteti face alegeri bune, sa deosebiti graul de neghina, sa puteti comunica eficient cu ceilalti oameni. Nu renuntati la scoala. Nu va veti mai intalni cu acesti ani frumosi, lipsiti de grijile pe care le au adultii. Veti avea timp destul sa va angajati mai tarziu, sa munciti si sa va bucurati de roadele muncii voastre. Nu renuntati la scoala! Iar daca aveti pe langa voi fete pe care le bate acest gand, explicati-le ca vor avea destul timp sa se angajeze dupa ce vor fi acumulat destule cunostinte si dupa ce vor fi primit o diploma. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RCA-Ieftin

Postări populare