duminică, 28 decembrie 2014

Amintiri din copilarie - margarete

Avea tanti Florina o livada in spatele curtii. Ce pomi cresteau pe acolo, nu reusesc sa imi amintesc. Stiu doar ca din curtea in care stateau gainile si viteii se deschidea o alee lunga ce ducea spre acea livada. Iubeam in copilarie acea alee plina de "balarii", dupa cum le numea matusa mamei mele. Probabil intram pe acolo la inceputul verii, cand incepea vacanta. Desi iubeam fructele, rar ajungeam sa le culeg, pentru ca privirile imi ramaneau pironite pe frumoasele margarete ce isi deschideau petalele in soare. Intai le atingeam incetinel, cu mila si cu dragoste. Apoi incercam sa le miros, dupa care le culegeam. Una pentru ca era frumoasa, alta pentru ca era inalta, alta pentru ca avea in mijloc un galben aprins, alta pentru ca parea sa aiba petalele mai albe, pana cand bratul meu de copil nu reusea sa le mai cuprinda. 

Fugeam in casa si umpleam toate vasele cu margarete,
fericita ca le pot avea aproape si ca le pot admira clipa de clipa fara sa ma mai urzic la picioare. Mi-as fi dorit sa imi impodobesc parul cu ele, insa era prea scurt (of, obsesia mamei de a ne tunde baieteste!). Mi-ar fi placut sa imi impletesc coronite, dar nu ma pricepeam si nu era nimeni in preajma sa ma invete. Cand intra tanti Florina in casa, aproape ca dadea ochii peste cap: iar ai umplut casa de balarii? iar ai adus in casa flori pline de gandacei? Femeie crescuta la tara fiind, nu putea pricepe de unde venea obsesia mea pentru flori, caci nu stia ce inseamna sa cresti printre betoane si sa tanjesti dupa o balarie cat de mica si de plapanda.

Cand in minte imi revin amintiri din copilarie, din vacantele petrewcute la aceasta matusa, primul meu gand se indreapta spre minunatele margarete ce radeau in soare pana cand o copila tunsa scurt le inghesuia in borcane, in umbra unei case batranesti dintr-un orasel prafuit, inconjurat de dealuri si manjit de balega vacilor lasate libere...


3 comentarii:

  1. o floare tare draga mie,si eu am in gradina si toata ziua albinele sunt la ele...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nimic nu se compară cu amintirile din copilărie. O floare, un fruct, o joacă, un grup, emoţii...

    RăspundețiȘtergere

Postări populare